Besturingssystemen

Een besturingssysteem van de computer, ook wel operating system genoemd, of vanaf nu hier afgekort als OS, is als het ware de ziel van de computer. Het is dat wat je als gebruiker invloed laat hebben over de computer. Er zijn een aantal populaire OSs in gebruik. De belangrijkste is Windows, maar ook IOS en Linux verdienen het om genoemd te worden.

Windows

De bekendste en meest gebruikte (met afstand) is Windows van Microsoft. Dit artikel bijvoorbeeld wordt getypt op een computer met Windows en de kans is heel groot dat ook u dit nu leest op een computer met Windows. Windows is volgens velen erg gebruiksvriendelijk en is ook hetgene waar de meeste programmeurs hun programma’s op afstemmen. Zeker als je van video games houdt, dan is het vaak ideaal om op Windows te zitten, aangezien daarvoor simpelweg de meeste video games werken. Ook geeft Windows een mooie balans tussen vrijheid en gesteldheid. Hoewel het goed te gebruiken is voor een normale gebruiker, is er ook veel aan te passen voor de echt tech nerd met motivatie.

Apple

Apple zou Apple niet zijn natuurlijk als ze hun eigen product geheel afsluiten van de rest. Als een laptop zonder windows is, dan is de kans groot dat er IOS op zit, wat de OS is die Apple zelf maakt. Deze is dan ook zo populair omdat hij standaard op de producten van Apple geïnstalleerd is. Hoewel dit voor de meeste gebruikers een prima OS is, is het veel beperkter als het aankomt op hoe veel je er in kan veranderen qua bestanden en dergelijke. Een groot voordeel van IOS is echter wel dat je het makkelijk kan linken met andere apparaten. Heb je bijvoorbeeld een computer, telefoon en tablet van Apple, dan kan je die makkelijk met elkaar linken.

Linux

Heeft een laptop geen windows en geen IOS, dan is het waarschijnlijk een linux laptop. Linux is een veel minder gebruikte OS, maar is onder de echte die hard IT nerds erg populair. Het geeft namelijk enorme vrijheid over hoe je de computer wil gebruiken en dat is voor bepaalde programmeer toepassingen erg nuttig. In de IT wereld is dit dan ook erg populair, maar daarbuiten is het eigenlijk gewoon onpraktisch. Het is moeilijk te gebruiken en voor veel mensen heeft het meer nadelen dan voordelen. Wel belangrijk is om te benoemen dat het open source is, waardoor het dus gratis is.


Geplaatst

in

door

Tags: