Compliance management software kopen? De voordelen

Compliance management software kopen kan meerdere voordelen bieden. Als we het hebben over de financiële sector dan wordt het woord compliance gebruikt. Het Engelse woord ‘to comply’ betekent voldoen of naleven. Dit gaat over de naleving van de wet- en regelgeving. De laatste jaren zijn hier steeds meer regels voor. Zo leggen de overheid en financiële instellingen die regels op om hiermee te hopen dat zij de integriteit van het financiële stelsel kunnen bevorderen en nieuwe financiële schandalen te voorkomen.

Als bedrijf moet je voldoen aan alle wettelijke verplichtingen die gelden voor een organisatie. Compliance management software kopen kan extra ondersteuning bieden om je daarbij te helpen. Meer weten over compliance management software kopen en de voordelen? Lees dan hieronder verder.

Compliance in Nederland

In Nederland kun je zeggen dat compliance nog wat in de kinderschoenen zit. Zeker als je het vergelijkt met andere landen. Zo voerden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al in het begin van de vorige eeuw regelgeving in voor de financiële sector. In Nederland dook de term ‘compliance’ pas veel later op, nadat Nederland rond 1990 geconfronteerd werd met een serie beursschandalen. Dit schudde een hoop mensen wakker.

De laatste jaren krijgt het echter wel meer aandacht. Mede door de verankering van Europese richtlijnen in nationale wetgeving is het aantal verplichtingen sterk toegenomen. Dat maakt de noodzaak van compliance ook voor Nederlandse instellingen steeds groter. In 1999 werd het Nederlandse Compliance Instituut (NCI) opgericht, een onafhankelijke onderneming die zich richt op het uitvoeren van compliance taken en het organiseren van compliance-opleidingen. En vanaf 2001 bestaat de Nederlandse belangenorganisatie, oftewel de Verenging voor Compliance Officers. (VCO).

Waarom is compliance belangrijk?

Er is een wetgeving op het gebied van het voorkomen van fraude, voorwetenschap en voor witwassen en terrorismefinanciering. Ook voor corporate bedrijven speelt compliance een grote en belangrijke rol. Een corporate bedrijf staat er namelijk om bekend dat alles goed geregeld is. Zowel salaris, arbeidsvoorwaarden etc. Het begrip compliance werd eigenlijk pas bekend bij het publiek na meerdere grote beursschandalen. Voorbeelden daarvan zijn: Enron en Ahold.

Alleen waarom is compliance en een compliance register zo belangrijk? Op non-compliance, het niet voldoen aan de wetgeving, staan stevige sancties. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zien streng toe op de naleving van de wet- en regelgeving. Als toezichthouders kunnen zij bijvoorbeeld een fikse geldboete opleggen, een vergunning intrekken of zelfs een taak- of gevangenisstraf eisen. Naast dat is compliance vooral belangrijk in het belang van de sector. Dit benadrukken de toezichthouders. De wetgeving is immers bedoeld om het financiële stelsel te versterken en verdere reputatieschade en schandalen te voorkomen. Dit is dus een reden waarom compliance en een compliance register van belang zijn.

Compliance management software

Wanneer je graag een applicatie wilt die je ondersteunt in het compliance management dan zijn daar allerlei mogelijkheden voor. Diverse partijen bieden je een bepaalde software aan die gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en betrouwbaar is. Daarmee word je ontzorgt in vele facetten omtrent het voldoen aan wettelijke, dan wel niet- wettelijke, vereisten voor jouw organisatie.  Dit kan veel voordelen bieden, wanneer je zelf niet helemaal thuis bent in de compliance regelingen. Vaak is het enige dat je moet aantonen dat je compliant bent.

Extra hulp en ondersteuning aan de hand van goede software kan dus vele voordelen bieden.

 


Geplaatst

in

door

Tags: