De voordelen van een PDCA-cyclus voor jouw bedrijf

Een eigen bedrijf hebben en aansturen kan best een opgave zijn, vooral als dit een behoorlijk groot bedrijf is en je veel dingen moet regelen. Het is dan belangrijk dat iedereen weet wat zijn taak is en doet wat hem of haar gevraagd wordt. Een PDCA-cyclus kan hierbij helpen. Weet je niet wat een PDCA-cyclus precies inhoudt en wat de voordelen ervan zijn? Dan ben je hier op de goede plek, wij leggen je dit hieronder uit.

Wat is een PDCA-cyclus precies?

Om te beginnen bij het begin wat is PDCA precies? PDCA staat voor Plan, Do, Check en Act. Door gebruik te maken van dit cyclus kun je jouw prestaties naar een hoger niveau tillen. PDCA is een goed systeem om door te voeren in jouw bedrijf. Op die manier verhoog je namelijk de kwaliteit en productiviteit van jouw werknemers.

 

Om dit cyclus te stimuleren kun je er voor je werknemers ook wat tegenover zetten. Zo kun je bijvoorbeeld degene die de meeste groei laat zien belonen met een middag of dag vrij. Doe je dit wat frequenter en laat je ook zien aan de andere medewerkers dat het dit serieus is, dan zul je zien dat je hen heel goed kunt stimuleren.

Continue ontwikkelingen

Door de PDCA-cyclus blijft alles in jouw bedrijf zich ontwikkelen. Niet alleen de mensen zelf, maar ook de producten waar jullie mee bezig zijn en aan werken zullen er innovatiever van worden. Door de productiviteit op te schroeven zul je ook meer geld kunnen besparen. Wanneer mensen bezig zijn met iets wat niet heel leuk is en gewoon gedaan moet worden is de kans groot dat zij hier langer over doen. Staat hier wat tegenover dan zul je zien dat mensen er harder en efficiënter aan werken.

 

Bovendien wordt door de PDCA-cyclus de controles ook scherper en beter gedaan. Een tip, verbijzonder de interne controle, je zult zien dat kleine foutjes er minder snel insluipen. Bovendien kun je door de interne controle er ook achter komen wie de meeste en grootste fouten maakt. Zo kun je degene aanspreken en eventueel helpen als zij dit nodig hebben.

Werknemers gaan beter met elkaar samenwerken

Door de cyclus zul je zien dat werknemers elkaar ook beter gaan helpen. Stel iemand heeft iets heel goed onder de knie en staat open om anderen hiermee te helpen dan zul je zien dat er meer mensen geneigd zijn om de hulp te vragen. Mensen willen immers ook hun steentje bijdragen en het beste resultaat aanleveren en als zij hiervoor wat hulp moeten krijgen is dat geen groot probleem.

 

Door elkaar te helpen wordt de teambuilding ook beter en dit is op heel veel vlakken erg belangrijk en fijn. Kortom de PDCA-cyclus doorvoeren bij jou in het bedrijf is dus een echte aanwinst. Mensen gaan effectiever werken en zullen eerder geneigd zijn om elkaar te helpen. Op die manier verklein je ook de kans op eilandjes en groepjes binnen je bedrijf. Een PDCA-cyclus geeft dus in veel gevallen een win win situatie dus waar wacht je nog op?

 


Geplaatst

in

door

Tags: