Digitale aliens

De java developer en de python programmeur hebben de vrije loop gekregen. Het is aan hen om de wereld opnieuw uit te vinden in een digitaal jasje. Steeds meer gaat ons leven plaatsvinden online, op de computer, op het internet. Steeds meer wordt ons leven gedomineerd door de invloed van de digitale wereld en daarmee grote tech reuzen als Facebook, of Google.

Corona

Door de pandemie die onze wereld de afgelopen twee jaar in zijn greep heeft gehouden, zijn er veel dingen online geweest. Van vergaderingen tot school, het is allemaal verplaatst naar de digitale wereld. Het leidde tot een interessant experiment. We konden eindelijk eens kijken wat het effect ervan zou zijn als we allemaal even vrijwel alleen online met elkaar konden communiceren. De resultaten waren niet bepaald goed. Onder jongeren nam de depressie toe en de online school leidde tot veel stress. Er was frustratie door de slechte werking van online onderwijs, maar bovenal ook frustratie over het gebrek aan sociaal contact. Dat sociale contact is erg belangrijk, aangezien fysiek, echt wereld sociaal contact dus blijkbaar niet kan worden vervangen door het internet.

Het schoolplein

De contacten die jongeren hebben met elkaar op school en daarbuiten zijn onmisbaar in hun leven en hun ontwikkeling. Hoewel het niet het feit is dat allerlei uitgaansgelegenheden dicht waren wat zorgde voor al dat leed, is het eerder het onvermogen bij elkaar te komen. Het onvermogen om sociale banden te onderhouden bleek niet houdbaar en leidde tot veel problemen. Dit terwijl we in een eeuw leven waarin iedereen meer in contact staat met elkaar dan ooit. Hoe kan het dat jongeren zich eenzaam zijn gaan voelen ondanks de vele mogelijkheden die geboden worden door apps als Whatsapp, of Discord?

Vervreemding

Een online omgeving draagt een soort vervreemding met zich mee. Online zijn sociale interacties toch anders dan in het echt. Oogcontact mist op chat apps als Whatsapp en is met programma’s als Skype toch ook niet wat het in het echt is. Een echt gesprek is niet te vervangen door een online bijeenkomst en hoewel het prima naast elkaar kan bestaan, kan het één het ander niet vervangen. De gedwongen verplaatsing naar online heeft mensen misschien enigszins wakker geschud over hoe belangrijk die sociale contacten nou eigenlijk zijn en hoe belangrijk het is om niet compleet online te gaan leven. Want wat is de wereld immers zonder andere mensen om deze vraag mee te delen?

 

 


Geplaatst

in

door

Tags: