Nieuwe oude apparaten kopen

Als je een apparaat aan het kopen bent, zoals een laserprinter zwart wit, dan is het goed om te overwegen een tweedehands apparaat te kopen. Heel vaak gebeurt het namelijk dat een apparaat wordt weggedaan voordat zijn levensduur helemaal op is.

Tweedehands kopen

Tweedehands apparaten kopen heeft meerdere voordelen. De eerste is natuurlijk de prijs. Het zijn wat goedkopere voorwerpen, omdat ze al gebruikt zijn door iemand anders. Hier tegenover staat misschien ook wel kwaliteit die wat minder is. Het kan zijn dat het apparaat minder lang nog mee gaat, omdat hij dus al is gebruikt. Wel is het ook erg milieubewust om een tweedehands printer, aangezien je hiermee dus niet een nieuw product laat maken. Je gebruikt een al bestaand product, waardoor je dus geen grondstoffen verspilt en gewoon een nog bruikbaar voorwerp opnieuw gebruikt zo lang dat nog kan. Hierdoor heb je veel minder invloed op het milieu en klimaat, aangezien er dus geen vervuilend productieproces wordt gebruikt, waarbij er dus geen behoefte is aan nieuwe grondstoffen en dergelijke.

Refurbished

Ook een optie is een refurbished apparaat. Dit is een soort tweedehands, maar dan met een extra stapje. Als iets refurbished wordt, dan wordt het eigenlijk gewoon gerepareerd. Als een apparaat kapot gaat, maar nog prima te repareren is, dan zijn er mensen die die wel willen kopen, om hem te repareren en dan weer als nieuw door verkopen. Voordeel is dat het nog steeds goedkoper is dan een echt nieuw apparaat, terwijl het vaak qua kwaliteit net zo goed is en gewoon nog net zo lang mee kan gaan als een echt nieuw apparaat. Dit soort technieken worden toegepast op onder andere printers, maar ook telefoons en bijvoorbeeld wasmachines.

Beteroud

Het is eigenlijk beter om zo veel mogelijk tweedehands te kopen in plaats van alsmaar nieuw. Apparaten worden vaak zo gemaakt dat ze maar een beperkte tijd mee gaan, wat erg zonde is en een grote bron van verspilling is. Daarom is het goed om te proberen een voorwerp nog langer te blijven gebruiken, zodat je niet bijdraagt aan verspilling en daarmee aan milieu vervuiling en opwarming van het klimaat. Een streven naar een geheel verspillings loze maatschappij is een mooi en misschien wel wat utopisch doel, dat mogelijk nooit gehaald zal worden, maar toch is het goed om ernaar te streven. Alle kleine beetjes samen kunnen namelijk voor verandering zorgen.

 

 


Geplaatst

in

door

Tags: