Retail kassasysteem – goed voor productverkoop én dienstverlening

Vandaag de dag presteert een retail kassasysteem veel meer dan eertijds. Van een modern kassasysteem wordt dus meer gevraagd en dat betekent dat zo’n systeem een behoorlijke evolutie heeft ondergaan. Maar wat moet een modern systeem nu eigenlijk exact kunnen doen? Zo’n systeem wordt overigens ook wel aangeduid als een POS systeem. POS betekent Point of Sale. Dit soort systemen bestaan grofweg uit twee delen. Allereerst de hardware. Daaronder versta je de kassa. En daarna de software. Deze is speciaal aangepast aan de gebruikte hardware. Zo hoef je niet later nog eens te programmeren om alles voor jouw situatie te laten werken. Heb je een retail kassasysteem nodig, dan zit jouw ondernemerschap in de retail. Retail is een bundeling van detailhandel (supermarkten, kledingzaken) en dienstverlening (kappers, schoonmakers). Dit artikel presenteert een aantal functionaliteiten die zo’n kassasysteem kan uitvoeren.

Klantenbeheer in een retail kassasysteem

Er is een welwillende toestroom van klanten die zich bij retailers laten registreren. Zij overhandigen hun persoonlijke gegevens omdat zij in ruil daarvoor kortingen kunnen krijgen en op gezette tijden speciale aanbiedingen tegemoet mogen zien. Lokmiddelen dus om gegevens te bemachtigen die de retailer vervolgens kan inzetten om meer winst te maken. Wat kassasystemen hierbij doen, is in realtime interessante aanvullende aanbiedingen geven. Dit wordt wel cross- of upselling genoemd. Ook kan het kassasysteem bij geregistreerde klanten sneller de transactie afhandelen. Dat geeft vaak een goed gevoel bij de klant die snel geholpen wordt.

Diverse betaalwijzen

Nog steeds wordt er met contant geld betaald. Maar kassasystemen kunnen niet meer zijn ingericht op alleen dat betaalmiddel. Voor cash betalen zijn al heel lang alternatieven die steeds meer benut worden. Denk aan pinpasbetalingen of methoden om te betalen via Paypal of Googlepay. Of betalingen met online bankieren via bijvoorbeeld smartphones. Elk jaar lijkt er wel weer een nieuwe, vlotte betaalmethode bij te komen. Een goed retail kassasysteem kan hier naadloos op inspelen. De retailer heeft daarmee een breed palet aan betaalmogelijkheden. Daarmee bind je snel ook de klanten die meer keuze krijgen om hun betalingen te verrichten. Sommige klanten vinden het zelfs vervelend dat je ergens ‘alleen nog maar’ met cash kunt voldoen.

Weegschalen, geïntegreerd in een retail kassasysteem

Bij groentezaken, slagerijen, supermarkten en andere winkels waar gewicht in geld kan worden uitgedrukt, zijn weegschalen nodig. Appels per kilo, broccoli per pond. Er zijn veel kassasystemen met geïntegreerde weegschalen. Zo hoeft de klant niet zelf alles af te wegen en van een sticker te voorzien. De kassière benut de weegschaal bij de kassa en het systeem vertaalt het gewicht ogenblikkelijk in de juiste prijs.

Een beter goederenbeheer met je kassasysteem

Voor de retailer is de koppeling van het retail kassasysteem aan z’n goederenbeheer een ‘must’. De kassa zorgt ervoor dat verkochte zaken uit de beheerde voorraad verdwijnen zodat je altijd een actueel overzicht hebt van je voorraad. Niet alleen weet je wanneer je weer moet gaan inkopen, je leert via deze functionaliteit ook hoe de conjunctuur is van een bepaald artikel. Met andere woorden: wanneer je grote verkopen kunt verwachten en wanneer de verkoop wat minder is. Vooral wanneer je meerdere vestigingen hebt, is dit goederenbeheer interessant. Zo kun je ‘intern’ een bepaald artikel distribueren van een zaak waar het wel aanwezig is naar een zaak waar het product uitverkocht is.


Geplaatst

in

door

Tags: