Waarom zou je willen leren hoe je je eigen dashboard maakt?

Het programma Power BI wordt vaak door bedrijven gebruikt. Power BI is namelijk heel breed. Daarom kun je er dus op allerlei verschillende gebieden dingen mee doen. Weet jij al wat Power BI is? Het is zeker handig om je hier eens in te verdiepen. Misschien moet je het jouw werk gebruiken, of zit je er aan te denken om het in jouw eigen bedrijf te gebruiken. Hier lees je handige dingen die je over Power BI hoort te weten.

 

Over het programma Power Bi

Zoals al gezegd, is Power Bi een erg breed programma. Het lukt dus niet om alle functies uit te leggen in één artikel. Toch is het goed om de basis van het programma te weten. Power Bi is een programma van Microsoft. Het is een programma waarmee je bedrijfsgegevens kunt maken tot een overzichtelijke rapportage.

 

Stel je hebt, een Excel bestand, met daarin informatie staan over hoeveel je hebt verkocht, hoe duur alles kostte en wat de omzet was. Wanneer je dit in Power BI zet, kun je daar heel makkelijk een mooie rapportage van maken. Je ziet dan in één overzicht wat jouw omzet, kosten en winst waren.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Er zijn ook nog veel andere functies. Zo heb je ook een functie waardoor je actuele informatie, van bijvoorbeeld KPI’s, direct kunt zien. Voor een bedrijf kan dat hele waardevolle informatie zijn. Zo heb je nog veel meer functies en mogelijkheden.

 

Wat zijn Power BI dashboards?

Nu je weet wat het programma Power BI is, kun je leren wat een dashboard is. Dit kun je leren via een Power BI training. Leer power bi training. Met deze training kun je je eigen dashboard ontwerpen naar jouw wensen. Een dashboard is één scherm, met verschillende grafieken en schema’s, die informatie bevatten. Deze schema’s en grafieken, vertellen een verhaal. Zo kun je bijvoorbeeld een dashboard maken over de omzet van afgelopen paar jaren. De grafieken laten op die manier een verhaal zien. Ze staan dus met elkaar in contact.

 

Deze dashboards zijn voor verschillende dingen handig. Zo is het  bijvoorbeeld handig voor marktonderzoeken, evaluaties en interne analyses. Als je naar het voorbeeld kijkt van de dashboard over de omzet. In zo’n dashboard kun je zien, wanneer je de meeste omzet hebt gemaakt. Dan kun jij je als bedrijf afvragen hoe dat komt. Heb je twee jaar geleden meer omzet gemaakt dan vorig jaar? Hoe komt dat? Waar ligt dat aan. Zo weet je namelijk, dat iets in jouw bedrijf beter kan.

 

Zelf een dashboard leren maken

In een bedrijf zijn cijfers erg belangrijk. Met cijfers kun je meten. Op basis van cijfers kun je ook doelstellingen bepalen. Ook kun je doormiddel van cijfers kijken of je deze doelstellingen hebt behaald of niet.

 

Nu zijn we bij de vraag gekomen: “Waarom zou je willen leren hoe je je eigen dashboard maakt?” Je weet nu hoe belangrijk dashboards kunnen zijn. Waarom is het handig om dat te kunnen maken? Met de juiste uitleg kun je heel gemakkelijk zelf een dashboard maken. Er zijn bedrijven die iemand inhuren om dat voor hun te doen. Dat is niet altijd nodig. Jij kan dat namelijk ook zelf doen. Dat kan jou of jouw bedrijf heel wat geld besparen.

 

Een dashboard maken, kan je dus leren. Dat kun je op twee manieren doen. Door het zelf te proberen, of om het te leren van iemand anders. Het voordeel van leren door zelf te proberen, is dat het je geen geld kost. Het kost alleen heel veel tijd. Er kost veel tijd voordat je alles zelf hebt ontdekt en een mooi resultaat hebt. Als je het leert van iemand anders, kost dit veel minder tijd. Je kunt bijvoorbeeld een training of een cursus volgen. Dan heb je het maken van een dashboard, sneller onder de knie. Het nadeel is alleen, dat je vaak voor zo’n cursus of training, geld moet betalen. Je kan het echter ook zien als een investering.

 


Geplaatst

in

door

Tags: